Tuesday, 23 August 2011

nurses vs all department of hospital

Bismillah....
lame dah x update blog ni, busy la....* ye la tu ~ heh!
Sepanjang Ramadhan kali ini, batch fyda ditugaskan untuk praktikal di hospital...
yes, i like!! n love it!!
Posting kali ni lain sikit, kami diberi peluang untuk pergi ke unit2 lain contohnya
unit fisioterapi, pengimejan, health screening, clinic, day care, & makmal...
so far sangat best! makin bertambah minat nk jadi staff nurse, ceiitt~ >.<
kesimpulannya, we always need each other!!!
dalam seesebuah hospital tu ada macam2 jawatan dan kepakaran masing2,
dan biasanya untuk menjayakan sesebuah prosedur tu, banyak step yg perlu dibuat,
dan x semua staff tahu @ pakar untuk pastikan assesmen terhadap patient tu cukup
lengkap untuk pastikan prosedur tu betul2 berjaya! dan dan dan....so on...
barulah fyda faham kenape memang kita kena selalu update knowledge yg ada...hehe

syukur....2 minggu dalam special area ni, mood fyda segar je...haha.. xde rase mcm uhhh bosan~
anyway..banyak lagi ilmu2 yg x sempat nk dikaut dlm 2 minggu tu..hurmm
yang sangat best! dapat tengok n join skit2 la dalam prosedur2 yg dilakukan dalam setiap unit yg kitorang masuk tu..

mesin MRI : dh rase dah camane bile dlm mesin ni, memg mcm agak sempit, sebab ruangnya cukup2 je * dapatla idea camane nk terang kt patient nt....agak gelap n bising sikit, maybe untuk orang yg x suka gelap2 takut nak buat treatment ni, tp seriously x de ape2 yg sakit, selalunya if patient x selesa, doc akan suruh bgi ubat tidur! hehe...

yg ni prosedur OGDS, selalunya patient sedar  or separuh sedar,,,skop khas akan dimasukkan from mulut patient to curtain part of duodenum...doc yg akan buat prosedur ni..

yg ni prosedur unutk abdominal x-ray or chest...nampak  x benda  yg warne biru pekat tu, yg tu protector untuk elakkan terkena radiasi x-ray...

yg ni pun best! baru belajar buat! haha ambil spesimen darah patient, perlukan kesabaran &  ketelitian utk pastikan darah diambil di tempat yg betul...

yg ni pulak, prosedur floroskopi, hehe..fyda pn dh try dh dri baring ke berdiri dgn machine ni, besst wooo, haha.. tujuan gerak2 ni untuk dapatkan position yg betul utk patient n  image  yg baik..

yg ni TENS, digunakan untuk  patient buat physio pd part2 yg sakit2 tu..alal2 massage la..ramai patient suke gune mesin yg mcm ni..
1st time fyda tengok dekat2 dgn doktor dalam prosedur  ni, yg ni dikira mcm pembedahan kecil je ~ tpi waktu tu huhu....mcm nk pitam..mayb hypo kot, puasa..hehe..darah pn x dela banyak sgt..prosedur ni selalunya kejap je..

mudah2an ilmu yg diterima sepanjang koje kt special area ni diberkati olehNya..thank  u soo much to all staff PUSRAWI...
>> minggu ni n lepas raye our gorup koje kt ward semula..yeay! practice srve ubat ~
for this week wad pediatrik Ar- Raihan... comel2 adik2 kt situ. ^_^
study molek2 ye kawan2...
korje molek2 ye kawan2...


love it!
^_^










1 comment:

Saydatul said...

masih miskin dgn pengalamn...