Wednesday, 24 April 2013

Allah knows best!

Bismillah..
         Assalammualaikum...  ^_^



hye! new entry selepas beberapa minggu tak de cerita! hehe...
uolls..fida tengah exam sekarang ni, final semester untuk final year in diploma nursing ~
after hampir 3 tahun, menempuhi segala suka duka dalam mengenali bidang kejururawatan ni...terlalu banyak sangat perkara yg fida belajar! sangat banyak..sob sob sob ...terasa sedih la pulak bila teringat ada lagi kurang 2 bulan je tinggal untuk habiskan sisa-sisa menjadi student nursing..hukhukhuk ~ saye adalah seorang yg batak sekolah! maksudnya suka sekolah! suka pergi kelas, tapi bukanlah seorang yg ulat buku dan terlalu rajin untuk selalu buat revesion! hehe...

kalau dikenangkan..ecewah.. dari awal, huh! memang tak pernah teringin, apatah lagi terlintas untuk jadi nurse! but! Allah knows best! dan sekarang, realitinya i'm studying in nursing! ramai kawan-kawan sekolah, cikgu-cikgu, saudara-mara, jiran tetangga tak sangka fida ni nak jadi nurse! hihi.. diri sendiri pun tak jangka, apatah lagi orang lain kan? hurmm... 

dipendekkan cerita, hehe..minat dan suka dalam nursing semakin bertambah seusia sesuai dengan setiap kali fida naik semester! setiap sem belajar benda baru! menghadapi pengalaman praktikal yg sangat versatile! haha... ye, fida minat nak jadi dokter @ cikgu! tapi hurmm diri sendiri pun tak pernah sangka, from nursing..tetap boleh jdi mcm yg fida nak tu, cumanya versi lain sikit! dan sebenarnya lebih baik dan sesuai unutk diri ini, heh! >.< poyo je~

Allah gives what I need actually, and more than what I want! cuma fida je yg belum betul-betul nampak sepenuhnya apa hikmah dan kebaikan daripada semua ni. Hanya Allah saje yg lebih memahami dan mengetahhui. So, apa yg penting? haa.....bersama-samalah kita untuk selalu ingatkan diri sendiri jadi orang g bersyukur! dgn apa pengalaman dan nikmat yg Allah bagi.. 
Kuatkan semangat! mari kita saling mendoakan <3

Thursday, 11 April 2013

jantung! dan I love u lah!

assalammualaikum

ini cerita yg fida rasa comel dan perlukan penambahan ilmu untuk jadikan anak-anak bijak!




Dalam ward: sambil sengaja mengusik anak patient yg tengah tengok2 gambar anatomy manusia kt dinding ~
cik nurse: adik tengok ape tuh?


adik manis: ermm tu gambar ape tuh? (sambil menunjuk kt gmbat jantung manusia)


cik nurse: itu jantung! ni mcm jantung adik ni (sambil tunjuk kt dada adik tu)


adik manis: eh ye ke??? (muka pelik+kurang yakin)


cik nurse: iyelah...same dgn adik punye, cuma tak nampak sebb dekt dlm badan, sambil buat muke sengih! >.<


adik manis: tak lah jantung kita kan bentuk LOVE!! ♥ mane ade mcm tu!! bentuk LOVE yg warna merah tu yg I LOVE U (tegas!)


cik nurse: erkk memanglah.. *pening..perlu ke aku explain jantung manusia ade 4 chamber and bla bla bla - no idea~ hehe... *ape bende nk explain dekat budak umur 8 thun nih..lastly, aahlah...jantung kita bentuk LOVE ♥!! yg I LOVE U tu hahaha...


adik manis : muke konfiden!



moral of the story: nampak tak di situ? on the dot, fida terfikir betapa aku tak reti nak explain, dan betapa kena rajin seorang ibu atau bapa dan kreatif untuk bagi anak-anak bijak belajar dgn apa yg disekeliling mereka..kan? hehe ~

Monday, 1 April 2013

Segmen blogger muslimah



jom join! cepat-cepat! hehe...


warna baju : purple

warna tudung : pink baby

nickname : fyda



ro ti te lur gu lung

Assalammualaikum :)

Hari ni hari Ahad, ye hari cuti! seronok? of course lah! dan fyda decide tak nak pergi mana-mana pun! *err selalu kekuar ke? hehe...nak duduk rumah, merehat2kan diri + tak nak bazirkan masa cuti! heee....

walaupun hari cuti, tetap bangun awal! bila dah bangun tu..automatiknya perut pun laparrrr... maybe sebab dah biasa setiap hari before start kelas or praktikal mesti breakfast! wajib! 

dan hari ni sebab memang dah lapar, fyda pun pergi dapur cari apa yang ada...

searching.....

ada roti gardenia, telur, milo and oat! errrr ini memang menu breakfast aku hari-hari kan? err macam busan la pulak nak buat rupa yg same je...

so what to do? to make this roti with telur different?

thinking....

ha! aku gulung roti ni dgn telur! hahaha....senang je, selalu kan  orang tepek jem or cheese atas roti, then put another roti atas dia kan? or lipat dua kan? haa..kali ni apa kata korang try macam ni pulak! 

caranya senang je:

1) ambil telur yang telah digoreng (telur dadar), 
2) then potong bagi muat dengan saiz roti
3) letakkan telur tadi atas roti
4) sapukan sos or cheese or mayo *ikut suka! atas telur tu..
    * just sapukan kat bahagian atas je or half of the roti, sebab kalau sapu penuh2
       nanti melimpah ruah bila nak gulung! hehe...
5) then gulungkan roti tadi
6) siap untuk di makan!

macam ni!


sorry, tak de pic step by step...tapi ala senang je kan? hehe

kalau fyda roti jodonhya is milo or cokelat! kalau nes or teh macam tak cukup kick! heh :p dan milo tu fyda campur dengan 3 or 4 sudu oat untuk bagi kenyang! hehe...

selamat mencuba ^_^