Wednesday, 21 December 2011

aktiviti mengukuhkan silaturrahim

Bismillah... ^_^
awak sihat? kawan serumah awak sihat?
haa..gaduh dgn member? ermm cepat2 setelkan...okay,
jgn lama2 sangat..makan hati je nanti, penat kan? maafkanlah...istighfar banyak2 ok..
tenang2kan diri...cuba tanamkan dlm diri mahu jadi orang yg disenangi org lain..
sedap mata memandang, menenangkan...cuba2..fida pn tengah cuba, jom2..moh la kite...

berkaitan dgn entry di atas, 17 hb yg lalu.  Kakak Iliana telah meng 'tag' fida utk join actvitiy ni, xreti, maka di reti2 kan jugak..dan hasilnya, sudi2kan  lah baca enrty ni sampai habis..terima kasih =)

Apa yg harus anda lakukan?

  1. You must post these rules.
  2. Each person must post 11 things about themselves in their journal.
  3. Answer the questions the tagger set for you in their post.
  4. Create 11 new questions for the people you tagged to answer.
  5. You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
  6. Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER.
  7. No tag back!
  8. No stuff in the tagging section about ‘YOU ARE TAGGED IF YOU’LL ARE READING THIS YOU LEGITIMATELY (a.k.a TRUST, REALLY, WILL BE HONESTLY) HAVE TAG 11 PEOPLE.

Man ana? ^_^  [11 things about me]

  1. Bakal seorang nurse insyaAllah..
  2. Penggemar roti dan yg sewaktu dengannya..hehe
  3. Boleh cakap bahasa jawe, sebab anak orang jawe...tpi xde la hebat sangat : p
  4. Lagi rajin baca entry orang lain, drpd buat entry dekat blog sndri..-.-
  5. Teringin nak naik helikopter... : D
  6. Suka tengok kartun cter Detective Conan! sebab x boring sangat ~
  7. Suka budak kecik, sebab comel! ^_^ nampak suci je...yg nakal2 tu lgi suke kacau!
  8. Sekarang ni agak kurang drive sendri sebb hari2 naik bas pgi kolej & pgi praktikal kt hospital
  9. Kawan2 kata: saye jalan cepat! kelajuan x tahu brape..actually tgok keadaan la kot..
  10. Suke makan tempe goreng, takpun tempe yg sambal tu...sedappp wehh
  11. Perlukan lebih banyak pengalamn & rujukan untuk ingat nama2 ubat,function,dos,side effects at least... -.- ade tips? nak share boleh?
yg ni soalan dri Kak Iliana (dulu mase kcecik2, mak akak ni yg ajo fida ngaji, sbb ngaji dgn mak sendri x habis2..sebab? rahsia... =)

1. Antara kawan baik dan buah hati, mane yang anda sayang??haha
Kawan baik sayang, buah hati a.k.a ibu ayah saya! all of them saye sayang! <3
2. Berapa kali anda makan megi dalam sebulan?
Tengah anti dgn maggi sekarang ni, tpi b4 ni ade la 2 ke 3 kali seminggu..so sebulan?
3. Pernah lawan cakap mak ayah tak sampai diorang nanges?
Huu....kena tanya ibu ayah fida, * huhu rindu..nak balik!!
4. Ape impian anda yang masih tak kesampaian sampai sekarang?
 Nak buat roti sendiri, nak buat yg best punyer!!
5. Berapa kali anda bercinta?
Bercinta? hari2 saya cinta mereka...harapnya makin bertambah, ameen..
6. Anda tahu mane-mane tempat nk online baju untk dinner?haha
Hehe...selalu cari je kt area KL, =) google la kak..
7. Apa pandangan anda pada aku?
Kak yana ni best! macam garang, tapi lembut orangye..kak yana ni rajin orangye~ hihi
8. Aku ni gemok ke? *sila jawab dengan berhemah ye..
Gemok ke? ok je...nice! nak lgi slim boleh je, mcm ni la lbih kurang ( my aim is not to be skinny) ^^
9. Anda hebat dalam memasak red velvet tak?
Mmemang belum dan tak lgi mahir setakat ni..lepas ni? haaa
10. Apakah nama glamer yang anda suka orang panggil anda?
Glamor? hurmm panggil je fida, pidah, apid, lgi bgus Saydatul Afidah
11. Agak-agak umur berapa anda nak kawen?
Agak-agak....urmm ntahla..bila sampai seru, means x tua x muda..matangla dah..^_*

 SOALAN2 YG NI UNTUK ANDA :
  1. Apa anda punye wallpaper desktop lappy/notebook yg sekarang? 
  2. *ape nak tanya,..ermm eh, dah solat dah? pergi solat dulu, lepas tu sambung buat entry ni ^_^
  3. Kalau time hari raya apa yg paling best, selain daripada dapat duit raya?
  4. Ada tak azam korang yg x setel2 lagi dr tahun lepas? ape dia..
  5. Berapa lama anda beronline dlm 1 hari?
  6. Adakah anda pergi kelas or kerja bawak air masak? hehe
  7. Apa yg korang buat bila tengah bengang dgn kawan baik sendiri?
  8. Antara laptop dgn notebook mana best?
  9. Berapa kali anda cuci cadar katil anda? haa...agak2 sebulan tu, tukar baru at least...lagi rajin seminggu sekali!
  10. Apa nama yg anda x berapa suka orang panggil nama tu untuk anda?
  11.  Sekarang ni senyummm lebar2 n say alhamdulillah, aku sihat hari ni, moge2 aku jadi hambaMu yg bersyukur selalu ~ tarik nafas...lepas slow2..senyum lagi~ ^_^


 INTAN PERMATA ~
Shasha Yatim
Adik Athirah
Sarah Rashika

Adik Athirah

Friday, 16 December 2011

ya Allah

Assalammualaikum =)
zikir harian untuk hari esok = Jumaat


di penghulu segala hari = Jumaat
mari kita sama2 basahkan lidah dgn berzikir menyebut kalimah ini sebanyak yg mungkin...
para sahabat Raulullah dulu, bila menyebut saja kalimah ini, pasti air mata mereka akan mengalir, dan jiwa mereka bergetar!! kita ??
=) at least kita buat sikit2 ok, tapi berterusan..
sungguh banyak nikmat yg diberi, tpi kita masih tetap mahu terus meminta daripadaNya, ok la tu mintak pada pihak yg betul kan? ^_^ chaiyokk !!

mohon moga2 dikurniakan kesabaran yg banyak utk menghadapi cabaran yg mcm2 sekarang ni...



mohon moge2 dikurnia suami yg soleh..imamkan saya! <3


jaga diri semua! ^_^

Sunday, 11 December 2011

akak, kenapa jarang sangat pakai heals?? -.*

In the name of Allah The Most Gracious & The Most Merciful
Assalammualaikum..
kabare? sihat @ sakit, ingat2kanlah diri kita moga2 selalu bersyukur sebab Allah masih beri pinjam nikmatNya yg dah memang tentu2 banyak sangat tu...

pengakuan : SAYA MEMANG LEBIH RAJIN BACA & ZIARAH BLOG ORANG LAIN DARIPADA UPDATE BLOG SENDIRI! -.- tapi sekarang dh insaf sikit dah.. =)



Pada suatu pagi hari yg hening di hostel :
Cik N : eh..akak, kenapa tak pakai heels?? lagi sweett... nape akak jarang pakai heels??
Cik P : ^____________^ hoo pakai kasut crocs  ni tak sweet ke? tak pe la.. nanti penat! x sweet?? xpe, nanti akk letak gula!! :D hehe...

Honestly, memang suka kasut heels, wedges, (semua jenis kasut perempuan yg cantik2, sopan2, ayu2, cute2 tu), tapi boleh kira berapa kali sebulan fida akan pakai kasut macam tu, antara sebab2nya :

1) Saya suka jalan cepat2, kalau pakai heels, secara automatiknya speed akan menurun  (langkah di atur satu-persatu) ape yg dikejor2 sangat sampai jalan cepat2 / laju2, -.- kejar masa! ceiitt!! ye lah tu ~ ye jugak la, selain dr tu sebab AKU TAKUT!! especially bila jalan sorang2. mata akan lebih alert dgn sekeliling (walaupun letih) , beg akan dikepit kemas dan bergerak dgn lebih pantas tapi cool ~ camane tuh?? =)

2) Kasut jenis macam ni, selalunya ade bunyi bila berjalan, ade jugak jenis yg tak bising, *ketuk ketak ketok2.. -.- tak suke! sebab nanti orang pandang, malu! so kena pandai pilih yg ok..

3) Bila terpelecok, hadooiii sakittt!! terhincut2 jalan, tak kira la berapa inci pun! tapi ade je pakai kasut pun boleh tersungkur!erkk - yg pnting elakkan dri melatah! HAHA, cuba sebut Allahu Akhbar, ataupun diam! sambil ketap mulut tahan sakit ~

4) Kalau ada apa2 yg mencurigakan berlaku pada diri @ orang sekeliling, senang nak lari/ bergerak pantas!! terutamanya untuk pejalan kaki yg belum ada kereta macam fida ni! nak naik turun  train, naik teksi, naik bas, turun naik jejantas, lalu tepi jalanraya ~ * sebab dah pernah kena follow!! fuhh takut sangat2...dah bukan nk citer yg tu, hati2 okay..

5) Bila awek2 ni berjalan, paham2 sendiri la kan? -.- x payah la nak berhenti marah2 orang yg duk sibuk2 kacau tu, biaq pi la depa, lagi ayu aku jalan, lagi lama dan terasa jauh la nak sampai destinasi! sorry bro2,
fida takut!

tu antara sebab2nya, takut tak?? walaupun jalan be2, be3 dn ramai dgn member2 bila keluar, mereka akan sedikit stress sebab diorang pun akan terkena sekali untuk jalan cepat2...lepas tu kena stop kejap, sebab ada yg dh sakit kaki, lepas tu terlepas bas/teksi/train... =) * bila pakai heals,

Heals yg ada tersimpan dalam kotak/rak tu hanya akan dipakai bila rasa nak berjalan tu x jauh, tak penat, tak perlu aktif sangat berjalan ~ contohnya time raya, sebab turun kereta..then terus masuk rumah beraya! haha.tak pun time ade kenduri makan2...ambil mkanan.then terus duduk... hehe

Korang rasa ayu,sopan,sweet, SESUAI tak pakai kasut yg xde tumit lepas tu pakai baju kurung! -.- x sweet sangatla kot kan?? tak pe la nanti if ade kasut yg sesuai, bertumit, sesuai untuk bergerak dgn pantas, ayu dan sweet, mungkin akan fida beli! paling penting, tak nak sakitkan kaki!! bila sakit kaki dah terpelecok,tersungkur, dan sume yg ter....susah nak gerak, nak buat kerja, apetah lagi nk duduk antara dua sujud nanti...hoho..sakit!.., maybe bukan sekarang tapi masa usia kita semakin menjadi emas yg sungguh mahal nilainyai! ^_^




kasut ni sweet kan?? * nak pakai 2 ke 3 tapak tak pe la, lepas tu nanti bila jatuh, ade en. zawji tolong sambut! oppss!  ~ pidah menggatal!

contoh2 sakit kaki :


so, pakailah kasut ape pun, nak jatuh, jatuh jugak kan? tapi lebih baik elakkan kan? ikut selera masing2 okay... =) dan jangan lupa, manja2kan kaki anda mcm ni, jgn lupa jugak, nanti masa ambil wudhu' tu berdoa lah moga2 Allah permudahkan langkah kita sewaktu meniti titian الصراط juge dijauhkan dari pergi ke tempat2 yg tidak baik..amin... =)












take care uolls ~
*sumber pic di atas dripada google ~