Friday, 22 June 2012

DOA [1]



"Ya Allah, sejahterakanlah tubuh badanku. 
Ya Allah, sejahterakanlah pendengaranku dan 
Ya Allah sejahterakanlah penglihatanku."

#  antara potongan doa dalam Al-Ma'thurat ^_^ mudah difahami kan? mari kita cuba banyak2 kali, lagi bagus hafalkan! untuk lebih  berkesan  tulis atas kertas, tampal dekat tempat yg kita selalu nampak; contohnya cermin ~

Thursday, 21 June 2012

pandanglah wajah2 ini..


Pandanglah wajah-wajah bersih dan putih 
kanak-kanak dan bayi.
Merekalah insan yang memiliki wajah 
yang menarik, tenang dan jernih.
- Langit Ilahi -





moga-moga dari kecilnya ini hingga besarnya nanti sentiasa terdidik dengan penuh hikmahNya.. ^_^

sebab terkenangkan sesuatu

anak-anak ayam yg comel!

dalam seminggu ada 7 hari ; Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat, Sabtu, Ahad
dalam satu-satu masa kita berangan kadang2 tu bukan main jauh lagi....
tau2 je dekat sejam du jam dah mengadap komik/buku anatomy/album di muka surat yg sama sebabnya terkenangkan sesuatu ~

ada pulak tu, tak pasal-pasal airmata meleleh sendiri, tergelak sendiri, tersenyum sendiri sebab terkenangkan sesuatu ~

so, apa yg awak, kamu selalu buat bila tiba2 teringat sesuatu yg dolu2..
contohnya tengah tengok album sekolah dolu, teringat kawan lama --> online fb cari kawan yg dirindu tu..

contoh lain tengah study pasal anatomy perut, tiba2 teringat pasal mcam mana hari tu boleh dapat sakit perut, then online google and searching..

and so on...

daripada 'sesuatu' itu selalunya betul-betul menyentuh jiwa dan sanubari korang kan?
tak kiralah perasaan apa pun, yg penting jangan sampai kerana sesuatu tu, kita lupa untuk bersyukur ~
tambah lagi kalau 'sesuatu' tu menyakitkan hati, membunuh jiwa!

istighfarlah banyak-banyak..moga2..hati2 kita ni sedar dan terus sedar setiap dari 'sesuatu' yg Allah bagi tu dalam hidup kita tu untuk bentuk peribadi kita lebih baik, jangan terlalu kesalkan 'sesuatu' tu sampai memusnahkan peribadi diri...

perbezaan cerita dari sesuatu tu umpama warna warni dalam hidup, kalo satu warna je kan boring, ye dak?
heee...same2lah kite beramal    ^^

اللهُمَّ اجْعَلْنِيْ مِنْ عِبَادِكَ شَكُوْرَ، آمين
Ya Allah ya Tuhanku, jadikanlah aku daripada kalangan hamba²-Mu yang bersyukur, amin
 

Friday, 15 June 2012

mahu biasakan sesuatu yg kurang biasa

s h e l o v e s b u n s

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
Maksudnya : Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْمَا رَزَقْتَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
        Maksudnya : Ya Allah berkatilah kami pada apa yang telah Engkau rezekikan kepada kami dan jauhkanlah kami dari azab neraka.

Sekiranya terlupa baca bismillah :
بِسْمِ اللَّهِ أَوَّلِهِ وآخِرِهِ 

  Maksudnya : Dengan Nama Allah yang memulai segalanya dan mengakhiri segalanya
  
Sebelum makan, haruslah kita baca doa, moga syaiton yg kejam tak dapat pun merasa! Moga2 makanan yg kita makan tu dihadam, diserap.... dapat bagi kita tenaga untuk beribadah dan juga bekerja...
,
Ermmm well, fida memang sangat suka makan roti, donut, lempeng, semua2lah yg sedap2...nyum2... eh suka sangat juga makan nasi tau! saya masih orang Asia okeyh ~ ^_^
Perkembangan roti baru dipasaran, harga roti, poster roti, ye, fida memang alert! -.- sedih bila harga roti naik, tapi saiz mengecik! ingredients pulak memang kadang2 tu tak ada bezalah kan?  tapi tetap juga suka makan!

hehe...hampir semua jenis dari roti gardenia ni fida dah cuba! mostly akan dimakan time breakfast! hari makan ni x dapat roti canai pun x pe! sampaikan classmate fida suruh aply jadi DUTA ROTI! hoho..kalau adela kan.. ceitt~ 


yang ni pun sedappp! tapi opss2 tak boleh makan tiap2 hari, nanti peningkatan berat badan bertambah-tambah dengan jayanya! BMI x balance ~ hehe, so beli BUtterscotch ni dalam sebulan sekali ke 2 bulan mcm tu, haaa dasyatnya tak, menahan nafsu makan bukan senang weyh!


Massimo ni selalu bersaing dgn Gardenia, kihkih, ka kedai bila nak beli, ermm mane satu ea?
agak-agak tukar selera, massimo menjadi pilihan ~


yg ni lagilah..creamyyy...


^_^ memandangkan dari hostel dekt kg.baru  nk ke TS hanya naik monorel RM1.60 dri chowkit, memang rajin singgah beli.. at least sebijik bun! tapi kadang2...buat-buat tak nampak sebab bk control nafsu nih, tak singgah pun! kihkih...

ahaaaa... sekarang ni, suka yang ni pulak! breakfast or lunch or dinner fida bedal je! 5 sudu oat + 1/2 or 1 pack of pristine tu, ikut selera ~ hehe
  LOVESSS BUNSS! tapi I will try my best..untuk mengawal nafsu daripada makan banyak roti, means lebih dari 2 ketul roti sehari... I WILL TRY MY BEST!

dan sekarang ni berniat mahu biasakan, beli 2 roti or buns, tapi masa tengah makan tu bagi 1 kt orang lain or cubit separuh bagi kt kawan2..hehe.. i will try, ya Allah... show me the way...

1 for me, 1 for u 

Wednesday, 13 June 2012

frust sikit! grrr

geram ke happy ke frust nih?
Bismillah....
hari ni 13 Jun 2012, untuk kali yg ke-4 fida dengan kak Ika berjalan kaki dri Hostel dekat Kg.Baru to Pusat Darah Negara..dekat je... dlm 15 minit mcm tu...pagi dlm pukul 7.30 kot. Sambil menggenggam buku merah dengan semangat dan gagahnya menapak penuh harapan untuk menderma darah.

Sesampainya di sana ~
Fida : Beri salam, Encik, kami mahu derma darah boleh?
Encik : Ok..boleh..ni dari guru-guru ke?
Fida (dengan hati bunga2...waa ade muke cikgu ke? ohh yeahh...) ermm kami student..
Encik : Ohh..ade buku, bagi buku merah tu...ni dah batal berapa kali nih?
Fida : Setakat ni dh 3 kali encik...
Encik : Hoo..ok2...tak pe..isi borang ye...

Then periksa hb....... 11.5
Dik, x boleh lah..ermm xpe, lain kali datang lagi yek ~
Fida : Erkkk, again? haduaii...it should be? ooo 12.5...alamak ai...sedihla mcm ni..
Kak Ika : Balik nanti kita makan kerang banyak2 ye ~
Fida : -.- huuu...sokmo gini...

So, kak Ika yg bernasib baik hari itu, kak Ika kata adalah hikmahnya tu Fida, bukan hari ni, hari lain...

Selamba je, teman kak Ika kt dlm bilik derma darah, duduk sebelah dia sambil tengok orang lain yg sedang mendermakan darah masing2...oo rupenya kak ika darah jenis A, aku darah O ~

Kak Ika kata: Kalaulah ada tulis nama kita kt packing darah tu, best kan?
Fida : Haha..habislah kalut seMalaysia, masing2 dapat tahu tuan punya darah tu, nak cari sampai lubang cacing nak ucap terima kasih, bagi hadiah ke...kan? kihkihkih

*So, hari ni, pagi2 bjlan kaki ke PDN, dapt tengok..berpusu-pusu rakyat jelata mencari rezeki, motor, kereta, bus yg jln kaki semua nak cepat! Alhamdulillah...ramai yg sangat sedar diri untuk pergi keluar mencari rezeki, moga2 diniatkan Lillahi Taala..amin... yg aku ni, berazam untuk tingkatkan lagi kesihatan...dengan cara? apa jua cara...moge x kecewa lagi sebab BP low, hb low n so on..dapat derma darah...

Tadi tu mase frust tu, tibe2 mcm kena lempang sikit, wooi pidah hb tu ok lagi, cuma kurang layak nak derma darah, takut nanti ada komplikasi kan? rilekssla...jgn nak frust sangat.syukurlah tadi dpt jalan samapi juga kt PDN, xde pun yg tak baik jadi..kira dah baik la tu..

Ye betul2...astaghfirullahhala'zim ~ tadi tu terexcited sangat nk derma darah..huhu...

alhamdulillah ~

14 JUN ialah HARI DERMA DARAH SEDUNIA! mohla...yg rasa diri tu sihat walafiat..pergilah sumbangkan darah masing2...hehe ^_^

Tuesday, 12 June 2012

baby's day out


senyummm ^_^


Bismillah...
Hehehehe *sengih2 ~  *Mood happy! Terasa diri ini comel! haha... syukur alhamdulillah! sebenarnya, hari ni ermm, tak ada ape2 pun yg macam nampak special, mcm biasa..bangun pagi, solat subuh, breakfast, cuci baju...then tengok movie Baby's Day Out! sungguh comel adik ni!
Booo Booo! >.<

Feel good ~ ^_^ senyum lagi!
 Dalam mood  yg rasa mcam tengah senang2 ni, happy2 ni,teringat pulak dekat ibu, my lovely ibu! also my family dkt kampung sane, terasa KL ni jauh sangat...huwhuuu ~

Tersedar sendiri, Allah sekarang masih lagi beri pinjam ibu, ayah, adik-adik dekat aku, masih beri aku peluang dan ruang untuk aku bercakap, makan sama-sama, bergelak tawa, marah2, tegur2... sampai bila agaknya ye Allah bagi pinjam kat aku kan?? Subhanallah! sesungguhnya inilah antara nikmat yg besar Allah bagi 'KASIH SAYANG' untuk keluarga!

Tersentap lagi! Banyak mana lah aku dah curahkan? Allah kira berapa ea? Agak2 diterima tak? Ibu ayah, adik2 aku rasa senang hati lagi tenang tak ye agaknya bila tatap muka aku ni?  U.U
ok2..stoppp! aku tak nak nangis berjurai-jurai lamanya... dah2...

Ibu pesan apa? Jaga solat! jangan tinggal solat! Jaga diri baik2!
Ayah pesan apa? Kuatkan semangatnya! Selawat banyak2!

Hari-hari inilah yang selalu dibebelkan...
Apa fida jawab? Ye...okay...okay, insyaAllah.tak pun*sengihhh ^_^

Satu lagi," ibu dengan ayah ingatkan, semua mak bapak macam tu, nanti esok2 bila dah jadi mak, bapak jangan lupa pesan dekat anak2 sendiri tau! Untunglah ibu dengan ayah, bila dah tak ada nanti, moge2 anak-anaknya tau, ingat nak doakan ibudgn ayah dlm kubur...kan rugi besar tu kalau ibu dgn ayah tak ingatkan dari sekarang, kan? "


*hurmm ....ok  ~ moga-moga hati kita ni  dilembutkan untuk senang dengar, terima, cakap-cakap,     nasihat-nasihat, tazkirah-tazkirah, or bebelan yg baik2...moge-moge sedikit-sedikit dapat diserap, dihadam untuk cantikkan lagi peribadi diri sendiri tu! aminn.. #dush2! fida pn!

pstt...nakal macam mana pun, jgn tinggalkan solat tau! boleh punyer!

meh tengok adik ni, Boo Boo >.<
comelnyer!!

naik teksi, jalan2

makan time!

from story book to reality