Sunday, 31 July 2011

ramadhan >>> solusi

Assalammualaikum....
Ahad kali ini, rasenye pertama kali aku terase single mingle dlm rumah ni -.-
semua housmate (6 orang )keluar pergi jalan2, aku? saje nak rehat2kan diri...
buat sarapan pgi sorang2, roti bakar jem strawberi!  *roti mesti ade! hehe... nak masak best2 x syok la ~
time lunch tadi, kerana rindu nak masak, menu meehun sotong! haaa....
cepatla korang balik! huhu....




dah settle beberapa assignment~ syukur... yg lain tu bakal menyusul,
sebab perlu submit after syawal! yeay!
kat sini, nak share to u alss...majalah SOLUSI !!!
majalah solusi memang baguih pengisiannye, edisi ramadhan kali ni special drpd biase!
edisi yg b4 ni pn memg best2!  berbicara dgn SOLUSI ni memg bnyak bg solusi
pd kite cume tpulang pada kita, sama ade nk pilih jalan yg mane..hurmm

insyaAllah..esok 1 Ramadhan,
dan moga-moga  ramadhan kali ini mnjadi satu ruang yg baik untuk diri kita ~
dan sepanjang Ramadhan kali ni, first time pdah akan praktikal
kt Hospital Pusrawi & Hospital Sg.Buloh
moge aku n kawan2  yg len + clinical instructor  ( CI )  yg lain dpt
kuatkan semangat utk teruskan p'juangan ini! yearrggghh!!!  mudah2an... ^_^

nak share hadis ni..

Rasulullah saw. bersabda,

Sahurlah kalian, karena sesungguhnya dalam sahur terdapat barakah. (HR. Bukhari)

aha! jangan jd camni yek! hehe, niatkan elok2 nak bangkit sahur pagi tau!

haha..ni zamn mase kecik2 dulu! memang mengade-ngade!!

Rasullullah saw bersabda :

Umatku senantiasa memperoleh kebaikan dari berbuka yang mereka segerakan dan sahur yang mereka perlambat. (HR. Ahmad bin Hanbal)


jom kita sama- sama bersahur!
haaa minum pun jadilah dgn sebijik kurma, ade barakahnya tu..rugi x sahur! hehe


macam biaselah.. roti dan bersaudara tetap menjadi pilihan aku untuk  b'sahur! hehe...
memg love bunss!!!

Sunday, 24 July 2011

searching...


banyak lagi yg perlu diperbaiki diri ini...
moga2 nanti dikurnia suami yg bijak membimbing aku bersama ke jalanNya...

be your wife, partner, strength...


-.- jgn sedih lame2 tau!

Assalammualaikum..
Weekend yg agak sibuk drpd biase!!!
4 assignment kne siapkan at least minggu ni juge,
plus esok 1 hari ade program di UIA Gombak..
Allah...kuatkan aku!
untuk siapkan semua koje2 ni dgn penuh minat dn komitednya :

Kawalan Infeksi II : Anaemia ~ create senario + nursing intervention
Kawalan Infeksi II : Hepatitis B & AIDS ~ presentation
Pharmacology : Antineoplastic
Medical Surgical : ECG

 >>> terkebil-kebil bila puan lecturer bg sume koje2 ni,
cam gini ke nk jd nurse! deep breath....
terasa letih n down -.- aku diam je..
teringat >> camane la kawan2 aku yg tgh study jd dokter2 tu, mesti lgi dasyat! tp ok je ~
teringat >> if aku x study sume ni camane nk jd nurse yg mkin mncabar dgn mcm2 patient!!
teringat >> if aku x struggle betul2 this sem, penat je nt ~
teringat >> ibu dn juge ayah tercinta! mereka tnanti2 aku grad!

agak passive sekejap...
no pidah! ni bru assignment wehh! belum koje nt!!

aku istighfar banyak2..
teringat >> susah manepun aku rase, Allah tahu ini yg terbaik!

syukur~ aku sndri still ingat insyaAllah sume ni ade hikmah dariNya ~

to all my beloved friends n pembace blog2 sekalian : 
 
slalu kita harap ada insan yg akan tolong kita bila kite down...
namun panjatkanlah kesyukuran andai diri kamu sendiri sedar akan ape yg berlaku!
cepat2lah bdoa padanya..
moga2 terus diberi petunjuk dan kekuatan...
jgn lupa doakan jua buat mereka yg kita lihat n rasakan dia semakin tsasar jauh..
Sesungguhnya Allah itu Maha lemah lembut dlm pemerintahannya..

pdah! awak2, korang2 sume ..jgn sedih lame2 tau..
banyak lagi yg akan menanti!
sabar ye...

Monday, 18 July 2011

sabarlah...

himmah by Langit Illahi.com


“ Sebuah kehidupan selalu diiringi dengan kesukaran, kesusahan dan bebanan. Matlamat tidak akan tercapai melainkan dengan usaha berterusan, perlukan usaha dan penat lelah.”

” Air mata, penderitaan, keperitan, kelelahan, tusukan duri ujian dan dugaan kehidupan adalah warna warni dalam meniti sebuah perjuangan. Kehidupan tanpa genggaman perjuangan adalah suatu keaiban. Hiduplah dengan jiwa yang kental dengan ruh perjuangan yang nyata dan benar.”


pray n pray...

 sabar dan teruslah bersabar...jangan berhenti berusaha!!!

                         rawat dan beri...moga jiwa kan tenang ~
ingatkan saye....

Sunday, 17 July 2011

esok!

^_^ fuhh lega..syukur sampai hostel Kg.Baru dgn selamat...
selepas bjalan dgn pantasnye stiap kali nk btukar LRT dn bus, sebabnye
takut jalan sorang2... dn esok >>>

new SEM! sudah msuk thn 2 in nursing
more challenging! study about disease n medicine ~
x thulah susahnye camaner..
x minat2 pn lepas dh setahun! eh mne de..dh btambah skit minat la...hehe
ermmm x kirela...mcm mane pn nt..
saye harap saye still ok...
jgnla sebab stress sgt sampai jadi kurus!! haha
mudah2an dberi kekuatan untuk mghadapi segalanya..
ingatkan saye ~  ingatkan yg lain..
tentang sabar...sabar...sabar....dan sabar....
tentang semuaNya...

rambutan oh rambutan!

Friday, 1 July 2011

syukur....
susah senang jawab paper exam, dh lepas dh....
practical exam ( OSCE) pn dh lepas dh...
my OSCE result pn dh dtampal! berape? rahsia...hehe
syukur ok..jayyid jiddan kot..hehe ^_^

1 JULAI 2011
maka genaplah sudah ..

setahun saye tinggal & hidup di Kuala Lumpur
* tak pernah teringin pn nk duduk KL ni...
setahun saye belajar nursing
* dulu tak pernah tfikir pn nk jd nurse2 ni...

Alhamdulillah....ok duduk Kl ni, ye! memang sangat mencabar! weyh macam2 ade...

syukur juga...walaupun memang jujurnya x pernah nak minat dlm nursing ni,
tapi setakat setahun ni, ermm nampaknya agak cocok dgn diri ini..hahaha
~ agakla...hehehe...on da way mencintai kerjaya as a nurse ni,
beberapa kali di hantar untuk  praktikal di hospital - seronok!
1st time koje di ward, huh! aku nk jd cikgu!!! huhu aku nk jd dokter!!! huhu...
aku x nak jd nurse!!! -.- Allah saje yg tahu...betape degilnye budak ni!!!
at the same time :
Puan lecturer : u still can got what u want from here fida ~ but in the different way..starting from nursing...cume mungkin agak ambil masa, sebab in nursing, if u nak further study, u must have xperience  in your job, lgi bnyak xperience + knowledge, lgi besstt! sye x boleh nk kate...awak buat nt awak tahu...puaSS sangat!! then manage your aim tu, jgn lupe selitkan kawen kt dlm awak punye future planning...

 ermm..mudah2an...sedang memupuk chenta dlm nursing ni, ya... i love it! ^_^
 ok..2 minggu lagi, after cuti sem ni, masuk tahun 2 hehe...

nati tambah lgi 1 pangkat kt uniform bru ni..acecece... :)

 my batch nursing JULAI 2010  * mne pidah?


petang ni balik kampong kudang tercinta!! sungguh x sabar nk makan menu kampong2 ni...now is the time untuk polish balik skill masak2 ni....hehe
juge melepaskan rindu pd family tersayang !!
 
nasi ambeng ni makan ramai2 seronok!! * anak jawe sejati! haha