Saturday, 25 June 2011

giving n healing


 monolog...



we healed each others...
pray for alls
insyaAllah...
believe it, u will always in peace!!
just smile ^_^

i believe i believe i believe

It's heal me, maybe u also... -fida-


video

I Believe Lyrics

IRFAN MAKKI
When you’re searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He’s always close to you
He’s the one who knows you best
He knows what’s in your heart
You’ll find your peace at last
If you just have faith in Him
You’re always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I’ll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day
Chorus:
I believe
I believe
Do you believe, oh do you believe?

MAHER ZAIN
Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything
He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings
You’re always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I’ll follow you no matter what
If God wills we’ll meet one day

Chorus
If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through
I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace

Chorus
I believe I believe, I believe I believe


Lyrics: Maher Zain, Bara Kherigi & Irfan Makki
Melody: Irfan Makki & Maher Zain
Arrangement: Maher Zain


Tuesday, 21 June 2011

usaha >> tawakal

Tawakal itu macam mana??
ni la die..si pidah!
Tawakal itu bila awak letakkan sepenuhnya pada Allah untuk berikan natijahnya. Tawakal itu bila awak tak kira banyak mana usahanya tetapi awak sudah cuba semampunya. Tawakal itu awak iringinya dengan doa yang berterusan tanpa awak rasa cukup dengan satu doa. Bertawakallah dengan sebenar-benar tawakal. Allah dengar :)
la tahzan...

    semakin cuba ku dekati, semakin kuat pula Kau mendugai aku, semakin jauh ku dariMu, semakin dekat pula Kau menghampiri aku...

kejadian bulan penuh pada 15/6/11 hr tu..cantek kan? copy from google -
WARNING!  
study jgn stress sangat! rehat kena cukup! makan jgn lupa! solat jgn tinggal! doa mesti selalu...

Sunday, 19 June 2011

dia yg ku panggil ayah

19 Jun, dunia mengiktiraf hri ni hri bapa. Selamat hari bapa!
- My ayah : Hj Aman b Sabar 
ayah, aku ( 8 bulan), ibu
- imam kami, huhu rindu..dh lame x b'imamkan ayah... 
- sangat penyabar orgnya, 
- handsome dan smart di mata kami, 
- cukup time rambut pnjang, potong kemas!
- sikat rambut x pernah lekang, 
  maybe sebb tu aku x suke lelaki yg suke rambut mcm org bangun tdo!
- sabar nk layan aku yg sgtla mengada-ngada,
- coOL  je bila kitorg adek beradik crite result exam masing2
- tak suka b'leter panjang.. 
- tegur aku dgn cara yg slalunye buat aku pikir balik kenape dan kenape...
- tak suka marah2..cakap je directly tp sgtla bhemah...
- slalu ayat ayah : ok la tu..xpe..usaha lagi, jgn putus asa,  
  mane ade org terus je cemerlang, kite mula dri bawah ~ haduhh cairr 
- satu2nye yg pling terer pujuk aku ble aku merajuk! 
  x mo makan x mo buat ape...moncong je.. 
  ayah pujuk steady je ayat : kakak, baik pg makan, 
  nt cacing dalam perut tu mkn perut akak ,
  masuk angin, nt sakit lgi susah.. ~ haduhh caiRr .. 
- tak cerewet bab makan2 ni, akak masak x sedap sgtla ayah..x pe ke? 
  ayah: ok je..jom makan sekali,..
  aku: erkk, masin la pidah oiii..ayah masin ea?
  ayah: ^_^ sikitla..sedap je...
  aku: malu wehhh hikhikhik...
- aku suke share dgn die citer psal bab nk jage kereta, nk buat rumah, 
  betulkan barang rumah yg rosak, dia memg layan...
  ajar itu ini, tak de nye kesah sgt aku ni anak perempuan, 
  lagi dia suka nak tunjuk cara, 
  nak drive laju2 pn dia layan je..
  akak nk laju boleh, tpi ingat jage pedal tu baek2..
  if aku pandai  tukar tayar kereta lagi la dia suka...hehe terbaik ayah!! 
  lagi dia suka bila aku berani & tak geli2 dgn binatang yg org pompuan slalu geli,   
  thanks ayah! akak dh x geli dh dgn cicak, lipas, semua tu...hehe
- aku: ayah..akak jd nurse ni tak pe ke? x jadi dokter..
  ayah: ok je...bukan senang nk jadi nurse, 
  kerja ape pn yg penting jgn lupe sembahyang, halal! 
  sangat touching! dr dulu aku slalu angan2 nk jd dokter!
- aku: ayah..life kt KL ni sgtla mencabar...kawan mcm2 jenis ade...
  ayah: hati2...baik dgn orang, jangan dengki2..x elok...

mereka bdua ni romantik sampai sekarang.. ^_^
Malam tadi call ayah,
aku : ayah ..terima kasih jage n besarkan akak...
ayah : biasela tu...x de ape la...
hoho..sangat steady...dalam hati ayah, Allah je tahu..

ayah...akak on da way nk improve skill masak2 ni, hehe
nt akak nk cri suami mcm ayah jugak la..
imamkan kite solat,
pandai masak! hehe
steady je, smart2 sedap mata memandang, haha
Allah...berkatilah pengorbanannya, amal ibadahnya, dan amal kebajiakannya..
juga ampunkanlah dosa2nya..

muda2 dulu...time kawen..
* kite sabagai anak, tanggungjawabnya harus babakti kpd mereka,
   tak kira sewaktu hayat mereka masih ada atau pn tidak...
 ~ tak sabar nak tunggu cuti sem bulan 7 ni, hoho..mau pulang!!
~ ohhh exam!!! ngantok study! main SUDOKU..lagi besst!!! hehehe







Saturday, 18 June 2011

last day

alhamduillah....kenyang! ^_^ beru lepas lunch +breakfast! hehe


huhuhuhh..agak sedih hari  ni, today is my last posting di hospital sg.buloh, shift ptg! 2pm till 9pm.
banyak lagi yg fida kena belajar..doakan saye..seruis! yeee...bile te ngok medical student kt ward yg ramai2 tu..dgn koje mereka, saye teringat kawan2 saye yg sekarg ni tgh study mcam mereka2 ni..huhu..dulu pn nk jd dokter juge.. ^_^ heee x pela..mungkin saye lebih sesuai jadi nurse yg sama2 koje dgn dokter2...we need each other! smoge sume kawan2 fida yg tgh on da way nk jd dokter nt bjaye sehingg ke tahap yg terbaek, anyway u alls, smoge kita x lupa padaNya...

 adik...cuti skola dh habis yee.... like this pic!

ok nak bersiap! hehe..nt kne tggl bus pulak... tata...

Monday, 13 June 2011

nervous + excited = hospital sg.buloh

Bismillah...

Hospital Sg. Buloh...
Bermula esok 13/6/2011 ~ 17/6/2011, group fida akan ditempatkan di Hospital Sg. Buloh untuk praktikal.. tak lama pun, huhu....tapi takutnya lebih!! macam mana nak jadi staff nurse ni nanti! haisshh!! saya tak reti nak garang2 ni, jadi nurse kena garang ke?? bukan garang, tapi bijak bersuara pabila ada kemusykilan yg diajukan, tapi.. bijak ke nak bkata-kata??  bkata-kata saja..kojenye?? hampeh! ya Allah....mudah2an kami semua yg sedang baru nak belajar dan cuba adapt dgn macam2 situation nanti, dapat lakukan dan sesuaikan diri dgn baik, ramai senior2 kata, seronok....banyak prosedur boleh buat! yeaaayy!! kadang2 tu tak ada sape pn tengok sebabnya semua orang busy... alamak!! aduhaiiii.....relax2...nanti ramai yg boleh tolong tunjukkan..hoho..alahamdulillah..lega..
tenkiu sangat... tapi kena juga berani! huh! 
Once u wear your uniform, 
u can feel your job! believe me... 
ni lah yg slalu lecturer sebut...PDAH BOLEH!! KAMI BOLEH!!

Then............................minggu depannya FINAL SEM EXAM!!

>> kena bangun awal drpd biasa, bas akan bertolak 6.50 am,
 subuh kat hospital Sg.Buloh..b4 sleep, set mind nak bangun pg ok! 
 jgn lupa wudhuk dulu...



 smile is also charity, also heal....bukan jadi nurse je kena selalu senyum..hehe

hope i'm strOng!!

Take care ya...zikir harian esok  >> Isnin

Tiada daya & kekuatan melainkan dengan
kekuasaan Allah yg Maha Tinggi lagi Maha Agung

Thursday, 9 June 2011

tajuk blogku : heal and give

Assalammualaikum, alhamdulillah sihat...
hehe.. ^_^ ada lecturer & kawan2 kelas saye kate, fida ni muka innocent je, nk marah x jadi!
innocent sangatkah?? mane ade..ye, yg namanya saydatul afidah si anak wak aman ni memang suka sangatla bertanya, x pham kan? so tanyala.......betul x? lagi2 bila dah mula posting kat hospital banyak prosedur2 yg jauh agak berbeza dgn apa yg blajo masa kt kelas praktikal di kolej..maka segala keraguan perlu dipastikan sebelum bertindak!!

Healing by Sami Yusuf ~
1st time dengar n study this lyric, huhu..tersentuh + jatuh chenta, touching ~
[HEAL & GIVE ] dua words ni saling berkaitan antara 1 sama lain, dlm life kita everyday, sebenarnya kita saling memberi > menerima, diberi > diterima, then secara x langsung semuanya tu seolah-olah dapat heal diri kita...perasan tak? Sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih & Penyanyang, setiap apa pun yg diberikan kepada kita semuanya itu ada hikmahnya tsendiri yg dapat heal antara part of our life...cuma kita yg kurang sedar atau buta untuk menyedari..

VERSE 1:
It’s so hard to explain 
قد يصعب عليّ أن أعبر
What I’m feeling 
 عمّا يختلج في قلبي
But I guess it’s ok 
لكن اعتقادي
Cause I’ll keep believing
ينبع من إيماني
There’s something deep inside 
هناك شيء في الأعماق
Something that’s calling
ينادي
It’s calling you and I 
يناديني ويناديك
It’s taking us up high
يرتقي بنا إلى الأعلى
CHORUS:
Healing, a simple act of kindness brings such meaning  
 … الشفاء قد يتجسّد في عمل بسيط لطيف
A smile can change a life let’s start believing 
بسمة قد تغير حياة الإنسان
And feeling, let’s start healing
فلنبدأ بعمل يكون فيه شفاء
VERSE 2:
Heal and you will be healed
شفاء بشفاء .. ومع كل شفاء شفاء
Break every border 
اكسر القيود والحدود
Give and you will receive
اعط تُعطى .. فالعطاء يوجب عطاء
It’s Nature’s order 
نظام كوني رباني
There is a hidden force
هناك قوى خفية
Pulling us closer 
تجذب بعضنا لبعض
It’s pulling you and I
تجذبني أنا وأنت
It’s pulling us up high 
تجذبنا للأعلى
CHORUS:
Healing, a simple act of kindness brings such meaning 
الشفاء … قد يتجسّد في عمل بسيط لطيف
A Smile can change a life let’s start believing 
بسمة قد تغير حياة الإنسان
And feeling, let’s start healing 
فلنبدأ بعمل يكون فيه شفاء
MIDDLE 8:
Hearts in the hand of another heart and in God’s hand are all hearts
 قلب بين يدي قلب و بيد الله كل قلب
An eye takes care of another eye and from God’s eye nothing hides
عين ترعى عينا .. وعين الله ترعى، و لا شيء عنه يخفى
Seek only to give and you’ll receive 
إسع نحوالعطاء… و ستلقى و تعطى
So, heal and you will be healed
إشف.. و سوف تشفى 
OUTRO (x2):
قلب بين يدي قلب و بيد الله كل قلب
عين ترعى عينا، وعين الله ترعى
كلمة طيبة صدقة
تبسمك لأخيك صدقه
كل معروف صدقة
اللهم اشف شفاءً لا يغادر سقماً

Song Name: “Healing”
Written and Produced: Sami Yusuf
Lyrics co-written: Dr. Walid Fataihi


lame dh x cakap arab, teringin nk cak.ap arab yg fasih.

 hope,  this entry dapat heal hati kita semua sikit...

Monday, 6 June 2011

bulan Rejab

alhamdulillah...salam semua

Sekarang bulan berapa? bulan 6! ye bulan Jun..dalam tahun 2011. Macam mana dengan azam & tekad anda2 semua?? dah tercapai? ke on the way? yg penting jangan putus asa ok! chaiyoOk!! kuatkan semangat!!

Dan jangan lupa dalam masa yg sama kita sedang dalam bulan Rejab. 
Lepas Rejab >> Sya'aban >> Ramadhan [penuh dgn rahmatNya] >> Syawal  [RAYE!!] ~ hehe....
tapi mungkin ramai yg agak kurang sedar, ada banyak ganjaran yg istimewa dalam bulan ni, terutamanya dalam bab puasa. *eh jap2, niat kena betulkan before nak niat puasa tu, jangan pulak sebab nak diet! hehe...lebih molek lebih baik niat kerana Allah...aminn

antara kelebihan di bulan Rejab :

  • Bulan Rejab adalah bulan Allah s.w.t membuka pintu kebajikan dengan luas dan digalakkan kepada hamba-hambaNya agar memperbanyakkan solat-solat sunat, puasa, beristighfar, berzikir, bertasbih dan amal soleh yang lain serta tidak meninggalkan ibadah wajibnya.
  • Sabda Nabi s.a.w : “Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab nescaya Allah memuliakan kamu dengan seribu kemuliaan di Hari Kiamat.”
  • “Sesiapa bersedekah pada bulan Rejab seperti sedekah 1000 dinar, dituliskan kepadanya tiap-tiap helai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat dan dihapus seribu kejahatan.” (Al-Hadis)
  • Puasa pada 27 Rejab seperti berpuasa 60 bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa 1000 tahun, ini kerana kebesaran hari Isra’ Mi’raj. (Al-Hadis)
  • Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya, seperti puasa sebulan pahalanya. (Al-Hadis ) 
doa bulan rejab 
~ if x hafal, boleh tadah tangan sekarang, baca kejap, silakan ^_^ ~




)^_^( renung2kan dan selamat beramal...bila lagi kita nak buat kan? selagi ada daya..insyaAllah
p/s: yg nampak hitam tu manis tau!