Friday, 13 April 2012

kasih sejarak dua jari

^_^ huihui
Assalammualaikum, morning!
hri  ni shift petang, sooo mcm rajin sikit nk update blog ni :p

Umpama KASIH SEJARAK DUA JARI

haaa..tengok jari masing2, sebelah jari telunjuk ada jari hantu kan, @ so on.. kan? dekat tak?
berapa kilometer jaraknya ye? hehee...yg penting sangat dekat kan?
kiasan umpama jarak 2 jari ni special tau, meh fida nak bagi tau sikit meh...

agak-agak apa yg anda-anda semua bayangkan [KASIH SEJARAK DUA JARI] ni?
sangat rapat? dekat? di jarakkan mcam mana pun nanti rapat semula? tapi bila cuba jarakkan lagi jauh2..apa jadi? hoo sakit!*haa..dah2 jangan jarakan lama-lama sakit nanti, tak pasal-pasal kena refer buat fisioterapi sebab 2 jari tadi dah kejang dah... hihi

okay2..



"Aku dan penjaga anak yatim seperti ini di syurga", Rasullullah menunjukkan kedua-dua jari tengah dan telunjuknya.

haa...dpt klu tak, apa yg dimaksudkan dgn kasih sejarak 2 jari? dapat? cuba baca semula, ulang 3x..tenkiu  =) hehehe..baguih2

ada lagi satu..

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Barang siapa yang membelai kepala anak yatim kerana Allah SWT, maka baginya kebaikan yang banyak daripada setiap rambut yang diusap.



aha... fahimtum?
murid-murid : fahimna ustazah!

Pointye di sini :

1) Mari kita berbuat baik pada anak-anak yatim, Allah ambil dulu ibu bapa mereka dri hidupnya, kita yg masih ada parents, perlu dan sangat2 bagus klau terus dan suka berbuat baik dgn mereka semua ni, lagi-alagi anak-anak yg masih kecil lgi...comel!

2) Menjadi penjaga yg baik kpd anak-anak yatim sangat dituntut, Rasullullah sangat suka, sampai kata ana wa anta seumpa 2 jari tau! haa..mcam best friend gitu! Ingat , penjaga yg baik, bukannya suke suki buli dan dera mereka ni...
*Rasanya mcm ada 1 cita-cita baru sekarang ni, ermm nak buka rumah anak-anak yatim or at least dapat chance jaga mereka ni, hurmm ^________^ ecece



*actually ni inspirasi dri lgu muaz yg fida  dgr malam tadi, agak kurang pham psal 2 jari...n sekarang dh tahu dah..alhamdulillah..

ni lagunya..
KASIH SEJARAK DUA JARI


so, mari kita sama2 ingat-mengingati  
♥ may Allah ease for us!

Monday, 2 April 2012

risau+seronok


sumber : KhadimulQuran
^_^ Assalammualaikum, kaifa halu ka? /ki?
*tetibe nak cakap arab, sebab dah lame tak praktis...
1st ly mohon ampun dan maap, rase mcm kurang btanggungjawab menjage blog ni, lame bebeno dibiarkan tanpa  berita..heh :)

Alhamdulillah syukur nikmat, exam mid term dh lepas, kesibukan mase sesi teori bru je lepas, pagi tadi orientasi dekat klinikal area utk posting Obstetrik & Gynaecology, dapat masuk ward antenatal, post natal n also labour room juge klinik O&G...

SEMEMANGNYA TERUJA!!!
tapi DIRI SENDIRI PERLU DAN SANGAT PERLU DISIAPKAN DENGAN ILMU2 HASIL belajar waktu dlm kelas hari tu...
to me, semakin mencabar! orang kate " barula puas belajar tu, bila bermula dari bersusuah-susah dahulu... ^__^

may Allah ease for us!
doakan saye kuat menghadapi dugaan ni, anda2 semua pun... <3