Sunday, 20 May 2012

Saturday, 12 May 2012

Happy Nurses Day!

  
nametag kite!
^____________^ senyum melebor  ~
Dari pagi sampai ke tengahari bersukaneka sempena Nurses day + Lect Day
dekat Tmn Tasik Titiwangsa memang best!
mood hari ni pun, nampaknya semacam ada baik saje... y? ntahle... haha

12 Mei [Happy Nurses Day] ermm, fida tak sure if memang ada tertulis today is a nurses day dalam kalendar ~ whatever... yang penting, aku nak habaq mai, not today is only a Nurses Day! everyday..if masih ade namanyaa hospital, klinik, dokter, pesakit..mesti akan ade nurse! hurm kan? haaa.. tak kira la shift pagi, petang, malam... kan? heee...

Apa yang PENTING?

Kesungguhan!! untuk apa? untuk tambah ilmu dan terus berkhidamt dengan ikhlasnya! tak gitu wak? Moge-moge apapun kerja yg kita buat, janganla nak happy sehari, semangat bukan main sebab hari tu Nurses Day je ye, sebab hari tu Teachers Day je ye...meraikan tu biarla berpada, jangan sampai happy bebeno sampai lupa nak bentang sejadah :) ye dak? ingat2kanlah member2 sebumbung sebilik kita tu ye...ingatkan ~ *me too...

Mari kita saling mendoakan kesejahteraan bersama, tak mampu nak tegur dgn bercakap tu, awak kuatkan semangat, gagahkan diri utk terus ingatkan diri sendiri untuk jangan tinggalkan solat tau! nanti dah habis solat tu, angkat tangan, doa2alah moge2 driri kita ni sihat lagi macho untuk teruskan, dan kawan yg Allah dah titpkan utk kita tu yg same2 sedang menuntut ilmu ni diberikan cahaya hidayah..mane tau..kot2 eso lusa tulat tahun depannya.kawan kita tu lagi baik dari kita, dia pn boleh buat perkara yg same kat kita, kan? sape tau?

- HEAL and U will be HEALED, GIVE and U will RECEIVED-
Allah selalu tak pernah henti memberi, kita ni je yg suke memint-minta, tapi tak nak mintak kat dia, dah tu tak reti2 nak bersyukur... Ya Allah..istighfar banyak jom...

  
mari kita saling mendoakan <3

siapapun kita, lahirnya adalah dari rahim ibu kita sendiri..kan? sayang ibu ketat-ketat!!
esok Happy mother's day pulak!! ^_^

Friday, 4 May 2012

Labour room

Bismillah...
Ya Allah...lamanya x hupdate blog nih! alasan : busy! * sebenarnya kurang idea untuk menulis.... ha tak percaya? betul... huhu

Ok, let me tell u..sekarang ni fida sedang praktikal di Hospital Sg.Buloh..this week in labour room! next week post natal ward... banyakkkkkkkk sangat aku belajar! banyak perasaan bermain2 dlm jiwa! perasaan apa? macam2 ada....ye la pengalaman pertama kan? everything is new for me!

Rasanya yg paling mcm agak ralat sikit bila nak bagi health teaching... i'm single lagi kan? ye, belum pernah lagi mengandung..apatah lagi melahirkan anak...so utk bercakap dgn patient, itu dan ini..memang betul2 kena pandai tackle pesakit...huhu..banyak lagi aku kena belajar...how to build self confident?
 [ KNOWLEDGE & EXPERIENCE ] 2 perkara ni masih sangat sedikit yg aku tahu, yg aku rasa...

di sini...

aku dapat lihat sendiri kelahiran dgn banyaknya...

dari mula ibu tu sakit nak bersalin sampai la pesakit tu di hantar ke wad post natal...

dari dengar denyutan jantung baby bila gunakan mesin CTG sampaila dapat dukung, bersihkan baby yg baru lahir tu...

juga baby yg Allah dah ambil dulu nyawanya sebelum sempat pun ibu tu bagi breastfeeding..

dari mula ibu yg baru belajar cara2 untuk bgi breastfeeding which the best choice utk tumbesaran baby pd awal 6 bulan pertama

dari mula baby yg memang ilmu pertamanya tahu untuk menghisap susu, lepas saja lahir..mencari-cari puting ibu untuk kenal, bau, siapa ibunya...

placenta, as a storage of food and oxygen utk baby survive dlm perut ibu tu, dapat pegang..dan amati... inilah Allah ciptakan untuk bayi dalam perut sebagai sumber dia untuk hidup...

cord @ tali pusat untuk baby bergerak & untuk baby dapat semua oxygen & nutrition from ibu...

amnion @ karung untuk baby yg melindungi baby tu...very protective utk baby..

SUBHANALLAH.... beruntungnya aku diciptakan untuk jadi wanita dengan kehendakMu...

* alamk, dh lambat!! ok... nak siap2 pegi koje...bye2..take care, jgn nakal2 dgn parents ye! <3