Tuesday, 26 March 2013

Give gifts!

Bismillah...
assalammualaikum! hehe


The Prophet Muhammad (Peace and Blessing of Allah be Upon Him - PBUH) said:
Exchange gifts, as that will lead to increasing your love one another.
[Bukhari]

subhanallah!

haaa.....hehe, errr nak bagi apa ye..ermm ermm...


Sunday, 24 March 2013

header baru!

Bismillah....
assalammualaikum... ^_^

yaergh!! header blog yg baru! hasil edit sendiri dengan kerjasama daripada google image + picasa editing! hehe.... ^_^ terima kasih juga kepada blogger-blogger yg sudi share banya tutorial untuk make up2 blog! hihi...terima kasih ~

klik fyda's header untuk tengok my header yg sebelum ni...thanks!

here, the new one!

date of birth : 240313 

dah lama dah nak buat yg ada gambar pelangi! hehe..yg sebelum ni base calour is pink! tapi kali ni lain sikit, semua warna ada! hehe...hanya nama blog sahaja yg nampak pink! 

nak???

silakan....

simpan baik-baik ye...hehe

by the way, I'm so happpyyyy!!! alhamdulillah!

Friday, 22 March 2013

buku comeL

Bismillah..
assalammualaikum.... ^_^

tajuk entry ialah buku comeL! sebab? haaaaa.....*sila baca sampai habis! hihi
dalam 2 minggu lepas, fyda pergi temankan my housemate tu, yan untuk cari buku adik-adik dia yg masih sekolah dekat Popular - Wangsa Walk...baikkan dia nih! heee...yg lagi baiknya, yan beli buku-buku tu dengan baucer buku dia! errr....dalam RM50 jugak la...

fyda tak ada niat nak beli buku apa-apa pun, but still bawak jugak baucer tu...
and jalan-jalan, pusing-pusing keliling Popular tu...waaaaa.... mata terpanar!  comelnya buku nih! kecik-kecik dah boleh pergi haji nih! maybe this can be the easy way for me untuk cerita dengan anak-anak aku nanti! heeeee....that's yg terlintas dalam fikiran fyda waktu tuh! :p erkkk yg last tu pasal jadi cerita untuk anak-anak tu mcam err berangan kan? haha..tapi memang la itu yg snap! dlm kepala waktu tu...

then, cepat-cepat capai...pusing belakang buku, tengok harga! hehe..
RM 30! whatt?? ok sangat nih.....baiknya la penerbit buku ni, tidak membebankan pembaca dengan harga yg terlalu mahal! dengan warna, design, pengisian yg menarik, mudah, complete, harga itu sangatlah berpatutan! yes, I want this! terus pegang, peluk buku tuh!


buku ni nampak mcam tak sesuai untuk umur mcam 20 an kan? ye la..terang-terang tulis untuk anak2...dgn pic adik-adik comel kt buku tuh..tapi....fyda rasa it's still available untuk semua peringkat umur! yes! sebab? comeL! haha...kan semua orang suka kalau ada banyak warna, tulisan pun tak adalah tecik-tecik and nampak banyak tulisan je..mcm semut tuh..hihi...
mudah difahami! agak malu bila ada banyak perkara yg fyda pun tak tahu lagi...so, this book is very interesting! *dalam hati, ermm memang dah lama dah nak cari buku yg mcam ni, hehe..now I got it! alhamdulillah!


gambar dia pun besar-besar....haaa..puas tengok!! memang untung la kalau beli! hehe

and another book? haaa


Bijak Tajwid! from Ustaz Zamri yg mantoppp! hihi

ekspresi fyda lebih kurang sama tahap happyner bila dapat buku nih! haha..dan dengan selambanya  panggil fyqa, one of my friend gak yg pergi time tu,
fyda: tengok ni! comel kan? akak nak beli!

fyqa: aahla..kita pn mcam banyak dh lupa...nak beli jugak la...err kalau akk beli kita tak beli! hehe..nanti akk buat kelas mengaji yek!

fyda: heh...baik fyqa.....(^_-)v

dalam ni ada DVD! pn best...!!

harga, cumalah RM25! sangat berpatutan! buku ni memang menarik! very colourful!
lengkap dgn semua hukum tajwid! mula-mula kita akan belajar menyebut dgn betul mengikut makhrajnya, then we go step by step to learn about tajwid... ermm fyda baru sempat belajr half! baru sampai nun mati dan tanwin! yes, betul-betul macam ulangkaji time sekolah dolu-dolu..

buku ni fyda beli sebab b4 ni pernah dah beli, tapi jarang bukak, sebb tulisan jawi dia agak kurang menarik,,heh! mengada betullah~ tapi guna jugak, untuk panduan...bukan apa, bila mengaji tu tak hengat....main langgar je...panjang pendek, dengung, idzhar...haishh!! so bila nampak buku ni, memang langsung tak teragak-agak nak beli! fyda rasa buku ni tahan lama untuk digunakan sampai bila-bila! so...tak delah membazir kan? hehehe....kalau tunjuk kat my ibu yg memang mengajar tajwid kat sekolah tu, mengajar darjah 1 pulak kan..haa mesti nanti ibu nak jugak! haha...it's okay boleh pinjam! ^_^

teringat dulu masa zaman sekolah, memang tip top lah hafal semua2 hukum ni, tanya je....laju je jawab..sekarang mcm err asyik2 konfius! -.-


so, awak..bolahlah cari buku ni kalau nak tau apa nikmat rasa seronoknya bila baca, gunakan buku ni! hehe...

Wednesday, 20 March 2013

new version!

assalammualaikum... hye! heee

dulu suka mcm tak tau makna sangat! tapi sekarang suka jdi makin bertambah!

amende fyda?

lagu ~ ~  maybe fyda org yg lambat tau tentang kemunculan artis muslim yg bernama Raef nih..-.- heee
tapi..err ala tak la lambat sangat kot..kot laa... hehe

Raef - I'm yours ~


Raef - with you ~


Maher zain - This wordly life (Dunya)


ya Allah..I'm yours...be with You is what I want...This wordly life(Dunya) is my 'bekalan' for akhirat ~

start minat dgn lagu Sami Yusuf, then Maher Zain lepas tu Irfan Makki...
jumpa je dlm youtube,dgn pantsnya terus download!  >.<


wooit fyda...heee jgnlah minat aje...moral from that song yg penting okayh!!!

aah... (^_^) v

Monday, 18 March 2013

after 20 years nt..how?

Bismillah...
assalamualaikum awak =)

thanks for all the dua' ~ alhamdulillah...final exam college dh settle dh! and now..... we're still need the dua'...hehe... for? haaaa...moga-moga Allah permudahkan urusan dan kerja utk semua lecturer kitorang yg akan menanda kertas jawapan kitorang yg ada pelbagai jenis gaya dan bentuk tulisan yg super unik lagi canggih! hihi... >.< lagi? berdoa moga-moga kami bersyukur dgn berapa banyak pun markah and CGPA yg bakal menjadi hasilnya nanti...hew hew hew.... hopefully, we're still strong no matter what, kan? kan? insyaallah...

sebab tu la fyda suka tekankan, ingatkan diri sendiri utk suka saling mendokan...yepp suka untuk saling mendoakan kesejahteraan saudara-mara seislam kita yg lain..  *_* hehe...




pic di atas...ala tau dah kan? heh~ this is my 1st time merasa makan subway...haa...dh hmpir 20++ hidup ni, this the 1st time! thanks to my cute friend@kechik! dia ni lah yg beriya ajak fyda makan subway hari tu masa kt Time Square...kononnya pergi TS tu nak suka-suki jalan2 + exercise..lol! XD

sedap rupanya roti john moden nih! haha...as uolls know kan, fyda memang suka roti! so yg ni pun kira family roti lah jugak! jadinya..haaa sooo of course  I lovee it! hehe...

time order, mintak sayur banyak-banyak..*sgt excited+batak! haha..tau ke batak tu apa? batak tu macam jakun lah..ye la 1st itme kan? heeee...memang sengaja pic kt atas tu fyda crop...cut my happpppyy face~

sambil makan roti john ni, eh subway...hehe...tiba-tiba kami berdua membebel pasal masa depan!

selalu kalau borak2 tak dela topik tu serius sangat...tapi...kali ni lain skit..ntah..tibe2 je..pop! jadilah coco crunch! eh! heee... ^_-

fyda yg mulakan secara tak sengaja..

eh chik, macam mana ea nanti kita ni kalau dh 20 ++ akan datang? agak2 jadi ape la yek? dah kawen ke belum? ada anak berapa? jadi staff nurse ke or jadi ape? duit dah banyak mana pulak ea? and so onnn...

dgn tenangnya, si kechik nadhrah ni pun memberi respond : bla bla.....
dia betul-betul melayan topik forum fyda time tu..hihi =)

so... awak? cane? ada tak terfikir apa khabar awak nanti after 20++ or 50++ akan datang? who are you? what kind of people are u? hurmmm...yg penting, how's your ibadah to Allah? astagfirullah hal 'azim... banyaknye la kan nak fikir? errrgghhh sesaknya la duniaa....kan? letih dan jenuhnyelaa nak cari aset...

kan? kan? kan?

time tu la fyda cakap kat chik, best kan jadi budak kecik! haa...dahlah comel! mintak je apepun...konfem dapat! modalnya..nangis! tak pun merajuk! bestnyelah...kan chik kan? *sambil tengok sorang budak pompuan yg tengah syok makan roti john die...huhu...

* deep breathing...in ....out...in..out...in...out....

apepun, masa tetap tak kan boleh diundur ~ so....awak..let's we work for it! be thankful to Allah untuk segala nikmat senang dan susah yg tak pernah henti diberi pinjam untuk kita! may Allah make us feel ease to face any hardship! sebenarnya...cara untuk tenangkan jiwa yg resah, hati yg gundah lagi sesak Allah dah tunjuk dah! -.- kita ni je yg degil lagi malasssss untuk berusaha ikut apatah lagi amalkan ~

awak ada tak cita-cita nak pergi Makkah? menunaikan ibadah haji dan umrah?  mesti ada kan? as uolls know, kat sana adalah antara tempat yg baik Allah akan makbulkan doa! then..tulah ada sesetengah manusia fikir nak kena/mesti/wajib pergi buat umrah or haji dulu, barulah jiwa akan tenang, barulah hidup lebih berkat...senang lagi bahagia!

awak...

Allah dah beritahu dah...antara masa yg kita dekat dengan denganNya ialah...
dalam sujud kita waktu solat ~ yg lain...solat sepertiga malam...ha? see? Allah dh sediakan dh, siap bagi tahu lagi..tapi kita? -.- tsk tsk tsk...buat bila nak exam je...buat bila nak konfem cari jodoh aje...

awak...

marilah ye, kita sama-sama cuba usahakan sebaik yg boleh, solat awal waktu, bersungguh dalam solat..dan unutk dapatkan hasil yg lebih, niatkan dlm hati, kunci alarm phone yg canggih tu..untuk bangun solat malam..ye~ ye~ jommlahh ea... fyda pn in process to do this...huhu..my beloved ayah said, waktu fyda cakap mintak ayah doakan kakak nk exam final hari tu, ayah cakap, kakak cuba solat malam, bangun kejap lepas tu solat...buat sikit-sikit, nanti lama-lama terbiasa! bila tak buat rasa canggung la pulak...
pelepappp!! rasa macam kena cubit pipi fyda time tu..huhu...ayah tak marah pun., but he's just remind me...

so! JOMMM!!

tidur malam tanpa gangguan, memang syiokk kan? tapi kalau tau betul-betul macam mana jaraknya Allah sediakan masa tu untuk kita bertahajud pada Dia, mesti agaknya, nanti tak nak tido la pulok..
ye ke? huuu...

Saturday, 16 March 2013

siap2!




"siapkanlah diri untuk jalan yang Allah dah berikan..." - fiza hassan gany


what's that mean? 

work for it!

fiza is kawan sekolah kt smka maahad hamidiah dulu...
just share that quote to uolls, hehe..td mase tgh chatting, fiza selitkan that quote for me..
may Allah ease for u dear for your wedding soon..hihi..


Monday, 11 March 2013

Final exam kolej!

asslammualaikum...dear readers... ^_^
fida mohon doa dari kalian, esok 13, 14 and 15 march fida dah start utk final exam kolej..
huh nervous! tpi mcm tak nervous.. thanks  for the dua', may Allah ease for us! <3


Saturday, 2 March 2013

Kisah cawan & air






Sebiji cawan tembikar yang keseorangan, dituangkan dengan air mendidih.

Cawan merasakan itu adalah rasa cinta.

Air menjadi suam, cawan berasa sungguh selesa - "Inilah rasa kehidupan," bisiknya.

Air menjadi semakin sejuk, cawan terasa takut - semacam takut kehilangan sesuatu.

Air menjadi sejuk, cawan menjadi susah hati ingin membuang air keluar.

Air akhirnya dibuang keluar. Cawan merasa sungguh selesa.

Tapi cawan terjatuh ke lantai. Hancur berkecai setiap kepingan.

Cawan melihat kepingan-kepingannya semua terdapat kesan air.

Cawan sedar sebenarnya tanpa air hidupnya kosong.

Cawan cuba memulihkan diri sendiri untuk 'mencintai' air sekali lagi, tapi semuanya sudah terlambat kerana cawan tidak lagi boleh menampung air di dalamnya.

Sayangi orang tercinta - jangan kerana terasa sedikit salah faham atau marah atau tak suka - terus menjadi cawan yang membuang air keluar.

Jangan menyesal seperti cawan. Ada benda yang tidak dapat dipulihkan.

Senyum



admire! hihi

assalammualaikum ~
hua hua hua hua...
boleh tak kalau nak admire fatih seferagic ..hehe


merdunya...