Sunday, 11 December 2011

akak, kenapa jarang sangat pakai heals?? -.*

In the name of Allah The Most Gracious & The Most Merciful
Assalammualaikum..
kabare? sihat @ sakit, ingat2kanlah diri kita moga2 selalu bersyukur sebab Allah masih beri pinjam nikmatNya yg dah memang tentu2 banyak sangat tu...

pengakuan : SAYA MEMANG LEBIH RAJIN BACA & ZIARAH BLOG ORANG LAIN DARIPADA UPDATE BLOG SENDIRI! -.- tapi sekarang dh insaf sikit dah.. =)



Pada suatu pagi hari yg hening di hostel :
Cik N : eh..akak, kenapa tak pakai heels?? lagi sweett... nape akak jarang pakai heels??
Cik P : ^____________^ hoo pakai kasut crocs  ni tak sweet ke? tak pe la.. nanti penat! x sweet?? xpe, nanti akk letak gula!! :D hehe...

Honestly, memang suka kasut heels, wedges, (semua jenis kasut perempuan yg cantik2, sopan2, ayu2, cute2 tu), tapi boleh kira berapa kali sebulan fida akan pakai kasut macam tu, antara sebab2nya :

1) Saya suka jalan cepat2, kalau pakai heels, secara automatiknya speed akan menurun  (langkah di atur satu-persatu) ape yg dikejor2 sangat sampai jalan cepat2 / laju2, -.- kejar masa! ceiitt!! ye lah tu ~ ye jugak la, selain dr tu sebab AKU TAKUT!! especially bila jalan sorang2. mata akan lebih alert dgn sekeliling (walaupun letih) , beg akan dikepit kemas dan bergerak dgn lebih pantas tapi cool ~ camane tuh?? =)

2) Kasut jenis macam ni, selalunya ade bunyi bila berjalan, ade jugak jenis yg tak bising, *ketuk ketak ketok2.. -.- tak suke! sebab nanti orang pandang, malu! so kena pandai pilih yg ok..

3) Bila terpelecok, hadooiii sakittt!! terhincut2 jalan, tak kira la berapa inci pun! tapi ade je pakai kasut pun boleh tersungkur!erkk - yg pnting elakkan dri melatah! HAHA, cuba sebut Allahu Akhbar, ataupun diam! sambil ketap mulut tahan sakit ~

4) Kalau ada apa2 yg mencurigakan berlaku pada diri @ orang sekeliling, senang nak lari/ bergerak pantas!! terutamanya untuk pejalan kaki yg belum ada kereta macam fida ni! nak naik turun  train, naik teksi, naik bas, turun naik jejantas, lalu tepi jalanraya ~ * sebab dah pernah kena follow!! fuhh takut sangat2...dah bukan nk citer yg tu, hati2 okay..

5) Bila awek2 ni berjalan, paham2 sendiri la kan? -.- x payah la nak berhenti marah2 orang yg duk sibuk2 kacau tu, biaq pi la depa, lagi ayu aku jalan, lagi lama dan terasa jauh la nak sampai destinasi! sorry bro2,
fida takut!

tu antara sebab2nya, takut tak?? walaupun jalan be2, be3 dn ramai dgn member2 bila keluar, mereka akan sedikit stress sebab diorang pun akan terkena sekali untuk jalan cepat2...lepas tu kena stop kejap, sebab ada yg dh sakit kaki, lepas tu terlepas bas/teksi/train... =) * bila pakai heals,

Heals yg ada tersimpan dalam kotak/rak tu hanya akan dipakai bila rasa nak berjalan tu x jauh, tak penat, tak perlu aktif sangat berjalan ~ contohnya time raya, sebab turun kereta..then terus masuk rumah beraya! haha.tak pun time ade kenduri makan2...ambil mkanan.then terus duduk... hehe

Korang rasa ayu,sopan,sweet, SESUAI tak pakai kasut yg xde tumit lepas tu pakai baju kurung! -.- x sweet sangatla kot kan?? tak pe la nanti if ade kasut yg sesuai, bertumit, sesuai untuk bergerak dgn pantas, ayu dan sweet, mungkin akan fida beli! paling penting, tak nak sakitkan kaki!! bila sakit kaki dah terpelecok,tersungkur, dan sume yg ter....susah nak gerak, nak buat kerja, apetah lagi nk duduk antara dua sujud nanti...hoho..sakit!.., maybe bukan sekarang tapi masa usia kita semakin menjadi emas yg sungguh mahal nilainyai! ^_^




kasut ni sweet kan?? * nak pakai 2 ke 3 tapak tak pe la, lepas tu nanti bila jatuh, ade en. zawji tolong sambut! oppss!  ~ pidah menggatal!

contoh2 sakit kaki :


so, pakailah kasut ape pun, nak jatuh, jatuh jugak kan? tapi lebih baik elakkan kan? ikut selera masing2 okay... =) dan jangan lupa, manja2kan kaki anda mcm ni, jgn lupa jugak, nanti masa ambil wudhu' tu berdoa lah moga2 Allah permudahkan langkah kita sewaktu meniti titian الصراط juge dijauhkan dari pergi ke tempat2 yg tidak baik..amin... =)












take care uolls ~
*sumber pic di atas dripada google ~

2 comments:

panda putih said...

woah, byk rupenye sakit yang boleh berlaku disebabkan kasut ni ea.. haha, tq for sharing

s.a.y.d.a.t.u.L said...

aah del, tu la kne manja2kan jugak kaki tu..bile die dh sakit, maknanya tu mintak rehat ~ welcome =)