Friday, 4 May 2012

Labour room

Bismillah...
Ya Allah...lamanya x hupdate blog nih! alasan : busy! * sebenarnya kurang idea untuk menulis.... ha tak percaya? betul... huhu

Ok, let me tell u..sekarang ni fida sedang praktikal di Hospital Sg.Buloh..this week in labour room! next week post natal ward... banyakkkkkkkk sangat aku belajar! banyak perasaan bermain2 dlm jiwa! perasaan apa? macam2 ada....ye la pengalaman pertama kan? everything is new for me!

Rasanya yg paling mcm agak ralat sikit bila nak bagi health teaching... i'm single lagi kan? ye, belum pernah lagi mengandung..apatah lagi melahirkan anak...so utk bercakap dgn patient, itu dan ini..memang betul2 kena pandai tackle pesakit...huhu..banyak lagi aku kena belajar...how to build self confident?
 [ KNOWLEDGE & EXPERIENCE ] 2 perkara ni masih sangat sedikit yg aku tahu, yg aku rasa...

di sini...

aku dapat lihat sendiri kelahiran dgn banyaknya...

dari mula ibu tu sakit nak bersalin sampai la pesakit tu di hantar ke wad post natal...

dari dengar denyutan jantung baby bila gunakan mesin CTG sampaila dapat dukung, bersihkan baby yg baru lahir tu...

juga baby yg Allah dah ambil dulu nyawanya sebelum sempat pun ibu tu bagi breastfeeding..

dari mula ibu yg baru belajar cara2 untuk bgi breastfeeding which the best choice utk tumbesaran baby pd awal 6 bulan pertama

dari mula baby yg memang ilmu pertamanya tahu untuk menghisap susu, lepas saja lahir..mencari-cari puting ibu untuk kenal, bau, siapa ibunya...

placenta, as a storage of food and oxygen utk baby survive dlm perut ibu tu, dapat pegang..dan amati... inilah Allah ciptakan untuk bayi dalam perut sebagai sumber dia untuk hidup...

cord @ tali pusat untuk baby bergerak & untuk baby dapat semua oxygen & nutrition from ibu...

amnion @ karung untuk baby yg melindungi baby tu...very protective utk baby..

SUBHANALLAH.... beruntungnya aku diciptakan untuk jadi wanita dengan kehendakMu...

* alamk, dh lambat!! ok... nak siap2 pegi koje...bye2..take care, jgn nakal2 dgn parents ye! <3