Thursday, 9 June 2011

tajuk blogku : heal and give

Assalammualaikum, alhamdulillah sihat...
hehe.. ^_^ ada lecturer & kawan2 kelas saye kate, fida ni muka innocent je, nk marah x jadi!
innocent sangatkah?? mane ade..ye, yg namanya saydatul afidah si anak wak aman ni memang suka sangatla bertanya, x pham kan? so tanyala.......betul x? lagi2 bila dah mula posting kat hospital banyak prosedur2 yg jauh agak berbeza dgn apa yg blajo masa kt kelas praktikal di kolej..maka segala keraguan perlu dipastikan sebelum bertindak!!

Healing by Sami Yusuf ~
1st time dengar n study this lyric, huhu..tersentuh + jatuh chenta, touching ~
[HEAL & GIVE ] dua words ni saling berkaitan antara 1 sama lain, dlm life kita everyday, sebenarnya kita saling memberi > menerima, diberi > diterima, then secara x langsung semuanya tu seolah-olah dapat heal diri kita...perasan tak? Sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih & Penyanyang, setiap apa pun yg diberikan kepada kita semuanya itu ada hikmahnya tsendiri yg dapat heal antara part of our life...cuma kita yg kurang sedar atau buta untuk menyedari..

VERSE 1:
It’s so hard to explain 
قد يصعب عليّ أن أعبر
What I’m feeling 
 عمّا يختلج في قلبي
But I guess it’s ok 
لكن اعتقادي
Cause I’ll keep believing
ينبع من إيماني
There’s something deep inside 
هناك شيء في الأعماق
Something that’s calling
ينادي
It’s calling you and I 
يناديني ويناديك
It’s taking us up high
يرتقي بنا إلى الأعلى
CHORUS:
Healing, a simple act of kindness brings such meaning  
 … الشفاء قد يتجسّد في عمل بسيط لطيف
A smile can change a life let’s start believing 
بسمة قد تغير حياة الإنسان
And feeling, let’s start healing
فلنبدأ بعمل يكون فيه شفاء
VERSE 2:
Heal and you will be healed
شفاء بشفاء .. ومع كل شفاء شفاء
Break every border 
اكسر القيود والحدود
Give and you will receive
اعط تُعطى .. فالعطاء يوجب عطاء
It’s Nature’s order 
نظام كوني رباني
There is a hidden force
هناك قوى خفية
Pulling us closer 
تجذب بعضنا لبعض
It’s pulling you and I
تجذبني أنا وأنت
It’s pulling us up high 
تجذبنا للأعلى
CHORUS:
Healing, a simple act of kindness brings such meaning 
الشفاء … قد يتجسّد في عمل بسيط لطيف
A Smile can change a life let’s start believing 
بسمة قد تغير حياة الإنسان
And feeling, let’s start healing 
فلنبدأ بعمل يكون فيه شفاء
MIDDLE 8:
Hearts in the hand of another heart and in God’s hand are all hearts
 قلب بين يدي قلب و بيد الله كل قلب
An eye takes care of another eye and from God’s eye nothing hides
عين ترعى عينا .. وعين الله ترعى، و لا شيء عنه يخفى
Seek only to give and you’ll receive 
إسع نحوالعطاء… و ستلقى و تعطى
So, heal and you will be healed
إشف.. و سوف تشفى 
OUTRO (x2):
قلب بين يدي قلب و بيد الله كل قلب
عين ترعى عينا، وعين الله ترعى
كلمة طيبة صدقة
تبسمك لأخيك صدقه
كل معروف صدقة
اللهم اشف شفاءً لا يغادر سقماً

Song Name: “Healing”
Written and Produced: Sami Yusuf
Lyrics co-written: Dr. Walid Fataihi


lame dh x cakap arab, teringin nk cak.ap arab yg fasih.

 hope,  this entry dapat heal hati kita semua sikit...

No comments: